Pisa Kulesi Gerçekten Eğik mi?

      Pisa Kulesi, İtalya'nın kuzeyindeki Pisa şehrinde Piazza dei Miracoli'de (İtalyanca Mucizeler Meydanı) yer alan ve 1063-1090 yıllarında yapılan şehir katedralinin çan kulesi, ana yapıdan ayrı olarak 1173'te yapılmıştır.

      Kule üst üste bindirilmiş yuvarlak 6 sütun dizisinden meydana gelmiştir. 56 metre yüksekliktedir. Üzerine 294 basamaklı bir merdivenle çıkılır. En üstteki çanların bulunduğu 8. kat silindir biçimindedir.

      Pisa Kulesi'nin ilk 3 katı 100 yılda yapılmıştır. Bu 3 kat yapıldıktan sonra kulenin sağ tarafa doğru yattığı görülmüş ve dengeyi sağlayabilmek için 3. kattan sonraki katları sol tarafa doğru inşa edilmeye başlanmıştır. Toplamda Pisa Kulesi'nin yapımı 200 yıl sürmüştür.

      Pisa Kulesi zamanla eğilmeye devam etmiştir ve yıkılma riskiyle karşı karşıya kalmıştır. Bu tarihi mirası kurtarmak için 1990-2001 yılları arasında kule onarıma alınmış ve ziyaretlere kapatılmıştır. Pisa Kulesi'nin temeline beton doldurarak ve yine temelden demir halatlarla arkasındaki yapıya bağlanarak yıkılmasını engellemeye çalışmışlar.

     Biz de Ekim ayında eşimle katıldığımız İtalya turunda bu yapıyı yok olmadan, yıkılmadan görme imkanı bulduk. Size şunu söyleyebilirim ki Pisa Kulesi gerçekten eğikmiş. :))



Şuursuzca verilmiş bir poz :)

Aramızda bir kule :)


                                                 Eşimin Pisa Kules'ni düzeltme çabaları :)

Yorumlar

Yorum Gönder