Kimyon'un En Önemli 5 Faydası

   Mutfakta elim altında olması gereken baharatlardan bir tanesi Kimyon'dur. Özellikle et yemeklerinde ve diğer yemeklerde bir tutam da olsa mutlaka kimyon kullanırım. Bu kadar sık kullandığım bir baharatın faydalarını araştırdım ve sizlerle paylaşmak istiyorum.

   Kimyon maydanozgiller ailesindendir ve Mayıs-Haziran aylarında çiçek açan otsu bir bitkidir. Anavatanı Mısır'dır ve Akdeniz Bölgesi'nde sıklıkla yetişir. Bizler kimyon tohumunu baharat olarak kulllanmaktayız.





Şimdi gelelim kimyonun en önemli 5 faydasına:

1. Sindirim: Kimyon sindirimin ağızda başlatılmasını sağlar. Mide ve barsaklarda sindirimi rahatlatır. Gaz oluşumunu önler ve karında oluşabilecek ağrılara karşı etkilidir.

2. Diyabet: Bu konuyla ilgili çalışmalar henüz devam etmektedir ancak şu ana kadar elde edilen sonuçlar umut vericidir. Kimyon tohumu ile beslenmenin hipoglisemi ve şeker hastalığı oluşma riskini azalttığı tespit edilmiştir.

3. Emzirme: Kimyon emziren annelerin mutlaka tüketmesi gereken bir baharattır. Kimyon tüketen annelerde süt miktarının arttığı görülmüştür. Ayrıca kimyonun içinde bulunan demir ve kalsiyumun da emziren annelerin sütünün besleyici değerini arttırmaktadır.

4. Cilt: Kimyonda bulunan fosfor ve E vitamini ciltte oluşabilecek sivilce, mantar, egzema ve sedef hastalığına karşı koruyucudur. Ciltteki yaşlılık lekeleri ve sarkmalara karşı da olumlu etkileri olduğu ve bu problemlerin ortadan kalkmasına yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.

5. Kanser: Kimyonda bulunan antioksidan kompleks sayesinde; düzenli kimyon tüketen insanların kansere yakalanma riskinin azaldığı görülmüştür. Özellikle meme kanseri riskini azaltır. Eğer hastalık oluşmuşsa tedavi sürecinde kullanılması iyileşmeye yardımcı olur.

   Bu kadar faydalı bir baharatı mutfaklarımızdan eksik etmemeliyiz ve azar azar da olsa her yemekte kullanmalıyız. Herşeyi kararında kullanmak her zaman zarardan çok fayda getirir unutmayalım.

Şimdilik hoşçakalın ve takipte kalın :))

Yorumlar

Yorum Gönder